4/8/17

Κρύβεται η αυτοαξιολόγηση πίσω από την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του Π.Δ 79/2017;


Δεν υπάρχει η λέξη "αυτοαξιολόγηση" στο Π.Δ 79/2017 και στο σχετικό άρθρο 10  για τον «Προγραμματισμό  και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου». 

Βέβαια, κάποιος μπορεί να πει ότι ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου του Π.Δ μιλάει ξεκάθαρα  για αυτοαξιολόγηση, αφού συμπίπτει με την έννοια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Οπότε αν έχει αυτή τη μορφή η αυτοαξιολόγηση, όπως περιγράφεται σε αυτό, τότε όλα θα είναι καλά. Δε θα είναι  δα και αυτό  που έχουν στο μυαλό τους οι εκπαιδευτικοί για την αυτοαξιολόγηση.
Δεν θα είναι και δύσκολο να γίνουν ενέργειες όπως αυτές που αναφέρονται στο άρθρο: προγραμματισμός δράσεων,κατανομή τμημάτων/τάξεων, ορισμός υπευθύνων, ανάθεση αρμοδιοτήτων κλπ.

Τόσα χρόνια αυτά κάνουμε. Αυτές  είναι ενέργειες που ένας Σύλλογος Διδασκόντων και χωρίς κανένα ΠΔ και μόνο από την εμπειρία του θα τις έκανε. Άλλωστε τις ίδιες ακριβώς ενέργειες προέβλεπε και  το σχετικό άρθρο  του ΠΔ 201 με τίτλο: «Προγραμματισμός - απολογισμός του εκπαιδευτικού έργου», αλλά με άλλη σειρά.( Δείτε προσεκτικά στο τέλος τα σχετικά άρθρα των δύο ΠΔ)
Απλά ο «απολογισμός εκπαιδευτικού έργου» με το ΠΔ 201   ονομάζεται τώρα «Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου»,  μικρή διαφορά!

 Γιατί όμως, άλλαξε μόνο αυτή η φράση και όλα τα άλλα παρέμειναν ίδια   με λίγο διαφορετική διατύπωση και σειρά; Μπορεί απλά για να θυμίζει  πιο έντονα αυτοαξιολόγηση. 

Mήπως  τελικά είναι αυτή η αυτοαξιολόγηση; Kαι για αυτό οι εφημερίδες γράφανε για λάιτ αυτοαξιολόγηση όταν ο Υπουργός είπε( περίπου) ότι θα είναι μία απλή διαδικασία;
Μήπως όπως  θα γίνει με γρήγορες διαδικασίες η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου;( διαβάστε εδώ πώς μπορεί να γίνει) 

Nαι, αλλά  αφού την ίδια διαδικασία προέβλεπε το ΠΔ 201, σημαίνει ότι γινόταν στα σχολεία. Και τώρα την ξαναπροβλέπουμε με το ΠΔ 79;
Άρα, μήπως δεν είναι αυτή η αυτοαξιολόγηση και με κάποια εγκύκλιο που θα βγει θα καθορίζει  τις διαδικασίες της και θα "τρέχουμε" πάλι;

Η  αδρανοποιημένη, με κλειδωμένα δεδομένα ιστοσελίδα του  παρατηρητηρίου της ΑΕΕ, γιατί τόσα χρόνια πιάνει χώρο στο διαδίκτυο; Πόσο εύκολο είναι με ένα κλικ  να σβήσει ή να μπει σε κατάσταση λειτουργίας; Και την πρόσφατή της έκθεση η ΑΔΔΙΠΔΕ, που μιλά για αυτοαξιολόγηση, γιατί την έκανε; Και εκείνο το ΠΔ 152/2013 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γιατί δεν καταργήθηκε τόσο εύκολα όπως  τα ΠΔ 200 και 201 προχθές από το  ΠΔ 70/2017 


Ποια είναι η μοναδική διαφορά για τον απολογισμό ή και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου στα δύο Προεδρικά Διατάγματα;


ΠΔ 79/2017
15 έως 21 Ιουνίου γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες και ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και την καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο σχολικό έτος.

 ΠΔ /201
. 16/ έως 21 Ιουνίου

Συσκέψεις του διδακτικού προσωπικού, κατά τις οποίες γίνεται ο απολογισμός του εκπαιδευτικού έργου και καταγράφονται προτάσεις για τη βελτίωσή του για το επόμενο έτος.
ΣΥΓΚΡΊΝΕΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
ΠΔ 79/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: