7/7/17

Η διαδικασία της συνέντευξης στην εποχή των προσοντούχων υποψήφιων διευθυντών!

Στην εποχή των προσοντούχων!

Θέλω να το ξαναπώ!
Χθες πέρασα,για πρώτη φορά, από τη διαδικασία της συνέντευξης ως υποψήφιος διευθυντής.
Το κλίμα εξαιρετικό. Η ευγένεια διάχυτη.Τα θέματα ενδιαφέροντα. Η αποτίμηση θετική.
Ωστόσο βγαίνοντας από το χώρο, ένιωσα ότι τίποτα από τα όσα δύσκολα, εύκολα, ψυχοφθόρα, μαγικά, κρίσιμα, ουσιώδη, επουσιώδη, δημιουργικά και άλλα- επιθετικά και ουσιαστικά απροσδιόριστα-από αυτά που συνέβησαν στο σχολείο δε βγήκε στην επιφάνεια. 
Η ηθική και επιστημονική μου συγκρότηση μπορεί να διαγνώσθηκε ως ένα βαθμό...σ'αυτόν που επιτρέπουν τα στενά χρόνια όρια της διαδικασίας.
Εν τούτοις,οι ατομικές και συλλογικές αγωνίες,οι προβληματισμοί, οι αντιθέσεις, οι συνθέσεις, οι χαρές , οι ενθουσιασμοί, οι υπερβάλλουσες υπερωρίες, οι λύσεις, οι επιλογές, οι παρεμβάσεις, τα αδιέξοδα, οι στρατηγικές, οι συγκρούσεις , οι απογοητεύσεις, οι δικαιώσεις, οι συγκινήσεις, τα αλλεπάλληλα, περαστικά εμφράγματα, ο συλλογικός μόχθος, η συλλογική ικανοποίηση, το μεράκι, το κοινό όραμα, το φιλότιμο δεν τεκμαίρονται από πουθενά.
Φαίνεται ότι θα μείνουν στο πεδίο των αναπάντητων, δευτερευόντων ερωτηματικών μια και τα κριτήρια επιλογής της εκ νέου -πλην παλιάς- διαδικασίας επιζητούν πιστοποιημένα προσόντα που δεν προβλέπουν αναφορές τέτοιων στοιχείων.
Είναι όλα εκείνα τα σπουδαία, θεμελιώδη, αναξιολόγητα στοιχεία που μόνο οι συνάδελφοί σου , οι άνθρωποι που τα γέννησαν και συμμετείχαν στη δημιουργία αυτών των στοιχείων της λειτουργίας ενός σχολείου μπορούν να γνωρίζουν και να είναι άμεσοι τιμητές της αξίας ή της απαξίας σου στο μέτρο που επηρέασες τα στοιχεία αυτά.
Κατηγορηματικά επαναλαμβάνω:
Η μόνη δημοκρατική, ουσιαστική, ολόπλευρη, ουσιώδης, ανθρώπινη- με ό,τι περιέχει αυτό- απόδοση αξίας στη θέση του διευθυντή είναι αυτή που αποτυπώνεται παντοιοτρόπως στη συνείδηση των δασκάλων και στα μάτια τους.
Δηλώνω περήφανος που υπήρξα συνάδελφος αυτών των ανθρώπων και που δημοκρατικά διάλεξαν να με έχουν διευθυντή ακόμα κι αν ήταν η τελευταία φορά!
Δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν χωράνε σε ένα φύλλο χαρτιού Α4...ακόμα κι αν αυτό έχει τη διδακτορική βούλα ενός πανεπιστημίου.

Nikos Moschopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια: