28/4/17

Πιο γρήγορα θα παίρνουν μετάθεση οι νεότεροι εκπαιδευτικοί


Δε φτάνει που παραμένουν παγωμένες οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών αλλά συμβαίνουν, και θα συμβούν στο μέλλον, μεγάλες στρεβλώσεις.


Υποθετικό παράδειγμα: 

Εκπαιδευτικός με 15 χρόνια υπηρεσίας και τόπο συμφερόντων  στο Ν. Θεσσαλονίκης, υπηρετεί εδώ και 7 χρόνια στο Ν. Χαλκιδικής, στον οποίο είχε πάρει μετάθεση, μετά από τη γνωστή περιήγησή του ανά την  Ελλάδα.  Στόχος του βέβαια είναι μια μετάθεση στο Ν. Θεσ/νίκης

Στο σχολείο που εργάζεται λαμβάνει 3 μόρια το χρόνο. "Φυσικά" πάλι, και φέτος, δε πήρε μετάθεση για το Ν. Θεσσαλονίκης.  Ταυτόχρονα όμως συνάδελφος με  λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, που υπηρετεί σε πρώτες περιοχές διορισμού( π.χ νησιά Αιγαίου), που κι αυτός δε πήρε μετάθεση, λαμβάνει 7 ή και περισσότερα μόρια το χρόνο).

Αποτέλεσμα:  Όταν γίνει, κάποτε...., ένας ικανοποιητικός/φυσιολογικός αριθμός μεταθέσεων, οι πιο παλιοί εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε όμορους νομούς με το νομό συμφερόντων τους, να έχουν λιγότερα μόρια από νεότερους  συναδέλφους και να μην παίρνουν μετάθεση, αφού αυτή θα την παίρνουν νεότεροι που παρέμειναν λόγω των ελάχιστων μεταθέσεων  στις περιοχές αρχικού διορισμού τους, χωρίς να το επιδιώκουν βέβαια,  οι οποίες τους έδιναν "αυξημένα" μόρια.

Σωστά για  τους  νέους εκπαιδευτικούς να πάρουν αυτή τη μετάθεση. Αφού παρέμειναν, έστω και χωρίς τη θέλησή τους, σε σχολεία με πολλά μόρια. Αλλά τι θα γίνει και με τους παλαιότερους που βρήκαν κάποτε την ευκαιρία να πάνε  πιο κοντά στο νομό τους αλλά θα είναι δύσκολο για αυτούς να φύγουν από αυτόν. Μήπως  θα πρέπει να κάνουν αίτηση για μια εύκολη  μετάθεση  σε περιοχές με υψηλά μόρια; Να  επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν πριν 10 χρόνια;

Επιπλέον: Αν οι  νεότεροι σε χρόνια υπηρεσίας εκπαιδευτικοί δε καταφέρουν να πετύχουν μετάθεση στο νομό συμφερόντων τους και πάρουν μετάθεση σε όμορο νομό, θα προηγούνται σε σχέση με τους παλαιότερους για βελτίωση θέσης εντός αυτού του  νομού ( αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και σε αρκετές μάλλον περιπτώσεις)

Κανόνας παιδαγωγικός και κοινωνικός που πρέπει να ξέρει το Υπουργείο Παιδείας

Ο εκπαιδευτικός ( παλαιός ή νεότερος)  πρέπει να παραμένει  ελάχιστα χρόνια μακριά από τον τόπο συμφερόντων του ή τον τόπο που ο ίδιος επιθυμεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: