11/4/17

Μια απάντηση στην κ. Ελένη Γοδέβενου και την επιστολή που προώθησε στα ΜΜΕ με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία και αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων αναπληρωτών ΕΑΕ
Μια απάντηση στην κ. Ελένη Γοδέβενου και την επιστολή που προώθησε στα ΜΜΕ με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία και αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων αναπληρωτών ΕΑΕ (Ειδικής Αγωγής) . 
Το δικαίωμα στην εργασία δεν δικαιολογεί την ανθρωποφαγία. Για να εργάζεστε επί 15 συνεχόμενα χρόνια ως αναπληρώτρια σημαίνει ότι αποφοιτήσατε πριν το 2008. Γνωρίζατε λοιπόν εξ αρχής ότι το πτυχίο σας δεν συνδέονταν με επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση. Γνωρίζατε ότι η διαδρομή που επιλέξατε δεν ήταν επαγγελματικά κατοχυρωμένη. Όπως γνωρίζατε ότι υπήρχε και μία άλλη διαδρομή, η οποία μάλιστα προϋπήρχε της διαδρομής που εσείς ακολουθήσατε, και αυτή ήταν η εξειδίκευση μετά την απόκτηση βασικού παιδαγωγικού πτυχίου. Και αυτή η άλλη διαδρομή ανέκαθεν ήταν κατοχυρωμένη. 

Όμως αυτό που οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής ζητήσατε δεν ήταν απλά η επαγγελματική σας κατοχύρωση και ο διορισμός σας στο χώρο της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ αλλά η εξαφάνιση όλων όσων επέλεξαν την άλλη διαδρομή από αυτή που επιλέξατε εσείς, ακόμη και αυτών που προϋπήρχαν της δικής σας παρουσίας στο χώρο, αδιαφορώντας για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Με ποιό ακριβώς τρόπο κουρελιάζεται το πτυχίο σας; Το μη κουρέλιασμα
του δικού σας πτυχίου είναι συνώνυμο με το κουρέλιασμα άλλων πτυχίων; 
Η απόλυτη πρόταξη του βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή, την οποία εσείς ζητάτε προκειμένου να μην "κουρελιαστεί" το πτυχίο σας, στην εφαρμογή της σημαίνει αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ οι οποίοι, πέραν του βασικού παιδαγωγικού τους πτυχίου (και όχι πτυχίου γενικής αγωγής), διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ΕΑΕ (μέσω διδακτορικών και μεταπτυχιακών σπουδών, σε αρκετές περιπτώσεις αποκτημένων πριν καν το δικό σας πτυχίο συνδεθεί με επαγγελματικά δικαιώματα) και πολυετή προϋπηρεσία ως αναπληρωτές. 
Περιγράφετε την προσωπική σας διαδρομή και δημιουργείτε εντυπώσεις για να στηρίξετε τί ακριβώς; Αναφέρετε ότι δουλέψατε και προσπαθήσατε σκληρά και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σας. Ο τρόπος με τον οποίο προφανώς θέλετε να αντιμετωπιστεί το πτυχίο σας προκειμένου να μην κουρελιαστεί είναι η απαξίωση της προσπάθειας και της δουλειάς συναδέλφων που επέλεξαν μία πιο χρονοβόρα και εξαρχής κατοχυρωμένη διαδρομή σε σχέση με την δική σας. 
Η προσπάθειά σας να ταυτίσετε το βασικό σας πτυχίο με την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες ή/και ΕΕΑ μέσα από την περιγραφή της επιτυχημένης σας πορείας ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΕΑΕ, την οποία και δεν αμφισβητώ, είναι κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων για ένα θέμα το οποίο στην πραγματικότητα αφορά την δική σας επαγγελματική αποκατάσταση. Εκτός αν θεωρείτε ότι η περιγραφή της δικής σας διαδρομής αποδεικνύει ότι μόνο εσείς προσφέρατε στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης ή ότι οι εκπαιδευτικοί με βασικό παιδαγωγικό πτυχίο και επιπλέον σπουδές στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ προσφέρουν ποιοτικά χαμηλότερη εκπαίδευση στα παιδιά με αναπηρία ή/και ΕΕΑ σε σχέση με εσάς. 
Ξέρετε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι εδώ και χρόνια, και πριν από εσάς, χαράσσουν την διαδρομή τους στο χώρο αυτό προσφέροντας. Το γεγονός ότι εσείς επιλέγετε να εκθέσετε την διαδρομή αυτή με τον τρόπο με τον οποίο την εκθέτετε δεν δικαιολογεί την απαίτηση ακύρωσης των διαδρομών άλλων ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν να μην απευθυνθούν στο θυμικό των γονέων με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάστηκαν για την προώθηση των εργασιακών συμφερόντων τους. Τα εργασιακά σας συμφέροντα δεν είναι συνώνυμα του δικαιώματος των παιδιών σε ποιοτική ισότιμη εκπαίδευση. 
Αλήθεια πως θα σας φαινόταν αν ήσασταν πάνω από 40 χρονών, σπουδάζατε 10 και όχι μόλις 4 χρόνια, δουλεύατε ως αναπληρώτρια ΕΑΕ επί 10 συνεχόμενα χρόνια και ξαφνικά βλέπατε να σας προσπερνά ένας νέος απόφοιτος με μηδενική προϋπηρεσία με μόνο κριτήριο την κατοχή ενός βασικού πτυχίου το οποίο δεν υπήρχε καν στο χώρο της εκπαίδευσης όταν εσείς ξεκινήσατε να εργάζεστε ως εκπαιδευτικός ΕΑΕ έχοντας κτίσει τα απαραίτητα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο προσόντα; 
Η ρύθμιση την οποία προτείνει το υπουργείο δεν είναι ευχάριστη ούτε για τους εκπαιδευτικούς που εξειδικεύτηκαν μετά την απόκτηση του βασικού παιδαγωγικού τους πτυχίου πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι ένας συμβιβασμός και μάλιστα πολύ πιο οδυνηρός από το υποτιθέμενο κουρέλιασμα ενός και μόνο βασικού πτυχίου (η χαμηλότερη βαθμίδα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) στην ειδική αγωγή (δηλαδή σε ένα αντικείμενο επιστημονικά και ιδεολογικά παρωχημένο) το οποίο μοριοδοτείται με περισσότερες μονάδες από μεταπτυχιακό τίτλο.

Α.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: