3/4/17

Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πιο γρήγορα με μουσική εκπαίδευση

Image from Pixabay, reproduced under Creative Commons CC0


 fresh-education 
Μια διετής μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας  (BCI) του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι η έκθεση στη μουσική και τη μουσική διδασκαλία επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της γλώσσας, του ήχου, των δεξιοτήτων ανάγνωσης, της αντίληψης και της ομιλίας.


Η μελέτη που ξεκίνησε το 2012 έγινε σε μία ομάδα 37  παιδιών  6-7 ετών,  από μη προνομιούχα γειτονιά του Λος Άντζελες. Τα 13 από τα 37 παιδιά παρακολουθούσαν μουσική εκπαίδευση στην  Ορχήστρα Νέων του Λος Άντζελες   επτά ώρες κάθε εβδομάδα. Τα υπόλοιπα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν άλλα προγράμματα βασισμένα σε άλλα αντικείμενα.


Οι ερευνητές    μετά από ελέγχους της   ηλεκτρικής δραστηριότητας των εγκεφάλων των παιδιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μουσική βοηθά συστήματα του ανθρώπινου εγκέφαλου να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ακουστικά συστήματα των παιδιών που ήταν ενταγμένα στο μουσικό πρόγραμμα είχε προοδεύσει πιο γρήγορα από ό,τι τα άλλα παιδιά που δεν ασχολούνταν με τη μουσική. Ο Δρ Assal Habibi, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ένας ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο BCI, εξήγησε ότι το ακουστικό σύστημα αναπτύσσεται  πιο γρήγορα με τη μουσική  και αυτό το σύστημα είναι απαραίτητο για τις δεξιότητες ανάγνωσης, γλωσσικής ανάπτυξης και την επιτυχή επικοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: