4/2/17

Διημερίδα: «Διδάσκοντας και ‘’συνομιλώντας’’ δημιουργικά με την Ιστορία στο σύγχρονο σχολείο»


Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και των πρωτοποριακών διαδικασιών που υιοθετούμε, καλούμε τα
μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στις εργασίες μιας ακόμα διημερίδας, που διοργανώνει αυτή τη φορά ο κλάδος των φιλολόγων του Σχολείου μας, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιόνιου Πανεπιστημίου και την Επιστημονική Ένωση και το περιοδικό «Νέα Παιδεία», με τίτλο «Διδάσκοντας και ‘’συνομιλώντας’’ δημιουργικά με την Ιστορία στο σύγχρονο σχολείο». Η διημερίδα θα λάβει χώρα στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2017, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας (Ελευθερίου Βενιζέλου 112-114), στο Περιστέρι.
Εισηγητές είναι έγκριτοι δάσκαλοι της πανεπιστημιακής, στην πλειονότητά τους, αλλά και της μέσης εκπαίδευσης καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, που αναδεικνύουν τη σχέση της τέχνης τους με την Ιστορία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον γνωστό φιλόλογο, μεταφραστή και κριτικό θεάτρου κύριο Κώστα Γεωργουσόπουλο, τη σκηνοθέτιδα κυρία Μαρία Ηλιού, τον Καθηγητή Ιστορίας στις ΗΠΑ κύριο Αλέξανδρο Κιτροέφ, την Καθηγήτρια Ιστορίας κυρία Χριστίνα Κουλούρη, τον Καθηγητή Ιστορίας κύριο Πολυμέρη Βόγλη, τη σπουδαία συγγραφέα κυρία Ρέα Γαλανάκη και άλλους. Με το κύρος και τις γνώσεις τους θα προσπαθήσουν, ο καθένας μέσα από το αντικείμενο εξειδίκευσής του, να φωτίσουν τη σημασία που έχει ή πρέπει να έχει η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στο σύγχρονο σχολείο, να θέσουν προβληματισμούς αλλά και να προτείνουν εναλλακτικούς διδακτικούς τρόπους του μαθήματος.
Σε μια εποχή, που τόσος λόγος γίνεται για τη φθίνουσα πορεία της σκέψης, της παιδείας και των κοινωνικών αξιών, θεωρούμε ότι αξίζει και έχουμε χρέος οι εκπαιδευτικοί να προβληματιστούμε και να ασχοληθούμε με το θέμα της δημιουργικής σχέσης που αναπτύσσουν οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, η νέα γενιά της χώρας μας με την Ιστορία, την ιστορική γνώση και σκέψη.
Το κόστος της διοργάνωσης επωμίζεται το Σχολείο μας, έτσι ώστε το δικαίωμα συμμετοχής και η είσοδος να είναι ελεύθερα προς όλους. Με δεδομένα, λοιπόν, τα παραπάνω, οι στόχοι τους οποίους θέτουμε μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
• Να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον χώρο της εκπαίδευσης, να ενημερωθούν γι’ αυτή τη διαφορετική οπτική που φιλοδοξεί να θέσει η διημερίδα μας σχετικά με την Ιστορία και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές.
• Να αποκομίσουν οι εκπαιδευτικοί γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα τους εμπνεύσουν, ώστε να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν τα κίνητρα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου.
Για να δείτε το πρόγραμμα της Διημερίδα κάντε κλικ "εδώ"
Πώς να εγγραφείτε στη διημερίδα:
Από την online φόρμα εγγραφής: https://avgoulea.wufoo.com/forms/z8lghsd004vuyi/
Στη γραμματεία του Σχολείου κατά τη διάρκεια της διημερίδας.
Για πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 2115002300, κυρία Εύη Δραγούνη (09.00-15.00) ή κυρία Μελίνα Παπαϊωάννου (17.00-20.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια: