4/2/17

Μέχρι και 40 ολόκληρες ημέρες μπορεί να απουσιάσει ένας μαθητής από το σχολείο !! Τι γίνεται τελικά με τις απουσίες των μαθητών; 


 

Βλέπουμε στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 7
Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων

3. Με απόφαση του οικείου συλλόγου διδασκόντων δεν υπολογίζονται οι απουσίες από τα μαθήματα έως δύο εβδομάδες μαθητών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική,  χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και συμμετοχή τους  σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού, ή εκθέσεις ζωγραφικής, ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια ή προβολή. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης.
Και αναρωτιέται κανείς… τί γίνεται τελικά με τις απουσίες των μαθητών;
Το όριο των απουσιών που μπορεί να κάνει κάποιος μαθητής είναι 114 απουσίες. Δηλαδή 16-19 ολόκληρες μέρες (εξαρτάται αν στο πρόγραμμα έχει 6ωρο ή 7ωρο).
Από αυτές, οι 50 μπορεί να είναι αδικαιολόγητες. Τί θα πει αδικαιολόγητη απουσία; Γιατί να λείψει ένας μαθητής από το σχολείο του, αν δεν είναι ασθενής ή δεν του συνέβη οτιδήποτε άλλο δυσάρεστο;
Ας παραλείψουμε και αυτό το γεγονός και ας πάμε σε μια ειδική ρύθμιση του νόμου που προβλέπει ότι αν κάποιος μαθητής βγάλει βαθμό μεγαλύτερο από 15, τότε μπορεί να κάνει άλλες 50 απουσίες (δηλαδή 7 ή 8 ημέρες) και ο Σύλλογος Διδασκόντων να αποφασίσει για το αν θα χαρακτηρίσει τη φοίτηση του επαρκή.
Με τη νέα ρύθμιση που θα ψηφιστεί μέσα στη βδομάδα, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον μαθητή να απουσιάσει άλλες δυο εβδομάδες, δηλαδή 14 ημέρες.
Αν αθροίσει κάποιος όλα τα παραπάνω βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιον μαθητή να απουσιάσει 40 (!!!) ολόκληρες ημέρες από τα μαθήματα και παρ’όλα αυτά η φοίτηση του να χαρακτηριστεί επαρκής. Βέβαια, για τα μαθησιακά κενά που θα προκύψουν ουδείς νοιάζεται. Υπάρχουν τα φροντιστήρια!
Απαξιώνεται το σχολείο με αυτόν τον τρόπο ή όχι;
Ταταρίδης Γιάννης
 blogs.sch.gr/itatarid

1 σχόλιο:

Στριμμένο άντερο είπε...

Αν λάβουμε υπόψη ότι η σχολική χρονιά έχει 30 έως 34 εβδομάδες, είναι δυνατόν σε μονόωρο, δίωρο ή ακόμα και σε τρίωρο (αν σου κάτσει καμιά εκδρομή, γιορτή ή παρέλαση) να μην πατήσεις ΚΑΘΟΛΟΥ όλη τη χρονιά και παρ' όλα αυτά να περάσεις την τάξη....