5/1/17

Αrkki School. Ένα φινλανδικό πρόγραμμα που "τρέχει" στην Ελλάδα.


Το μέλλον είναι τα παιδιά μας και οφείλουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτά. Όχι μόνο

όμως με το να αγοράζουμε τα πάντα και να πληρώνουμε για τα πάντα, αλλά πολύ απλά ξεκινώντας με μία καλύτερη και ευρύτερη παιδεία και μια σύγχρονη εκπαίδευση.
Μιλώντας λοιπόν για εναλλακτική εκπαίδευση ας γνωρίσουμε το πρόγραμμα αρχιτεκτονικής Arkki. Ναι ξέρω … κι εσείς δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται, το ίδιο συνέβη και σε μένα όταν το πρωτοείδα! Το Arkki είναι το πρώτο σχολείο αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης για παιδιά και νέους και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993 στην πάντα πρωτοπόρο Φινλανδία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Σκέφτεστε καλύτερο τρόπο για να εκφράσουν τα παιδιά και οι νέοι τη δημιουργικότητά τους και να λειτουργήσουν σε πραγματικό χρόνο και όχι μόνο θεωρητικά;
Για την ώρα στην Ελλάδα το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο μόνο για παιδιά από 4-13 ετών, αλλά υπάρχει η επιθυμία να διευρυνθεί το ηλικιακό φάσμα μέχρι τα 19, όπως γίνεται στη Φινλανδία. Τα εργαστήρια του Arkki λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.
Τι συμβαίνει όμως σε αυτά τα εργαστήρια και γιατί είναι τόσο δημοφιλή και αγαπητά σε παιδιά και σε γονείς;
Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πολύ απλή: Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και φτιάχνοντας κατασκευές! Ναι, πλέον αυτή είναι η λύση. Φτάνει η θεωρία, ήρθε η ώρα να γίνει πράξη! Τα παιδιά μας έδειξαν τον δρόμο και μπορούν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να φτιάχνουν κατασκευές, να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους με όλες τους τις αισθήσεις. Μέσω των ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων τους δίνονται πολλά ερεθίσματα και δυνατότητες να ανακαλύψουν το ταλέντο τους, να πειραματιστούν, να μάθουν να παρατηρούν και να συνεργάζονται με τους άλλους για να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όλο αυτό γίνεται φυσικά με την καθοδήγηση των πιστοποιημένων Ελλήνων καθηγητών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στη Φινλανδία. Οι εκπαιδευτές λειτουργούν βοηθητικά και ο στόχος τους είναι τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης να κατανοήσουν το τρίπτυχο « Άνθρωπος-Φύση-Χώρος » και να πράττουν υπεύθυνα στο μέλλον όσον αφορά στο περιβάλλον. Η Ισαβέλλα – Δήμητρα Καρούτη, αρχιτέκτων μηχανικός – ακαδημαϊκή συνεργάτης του Αrkki School αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην τάξη του Arkki δεν έχουμε σωστό και λάθος… έχουμε φαντασία και το ελεύθερο να φτιάχνουμε, να χαλάμε, και να ξαναφτιάχνουμε. Γι αυτό και κάθε μάθημα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία!».
Μήπως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο θολό τοπίο της ελληνικής εκπαίδευσης; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να αφήσουμε τη θεωρία και τη στείρα γνώση και να περάσουμε στην άλλη πλευρά; Να πάρουμε φυσικά μαζί τη θεωρία και τη γνώση αλλά να την παντρέψουμε με την πράξη. Κι έτσι όλοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας!

Ειρήνη Κεμερλή
 pigipaideias.wordpress.com 
Περισσότερα στην   ιστοσελίδα  www.arkki.gr/
από όπου έχουν αντληθεί η φωτογραφία και το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: