23/1/17

Διευθύντρια για πρόεδρο συλλόγου γονέων δημοτικού της Λάρισας: Βάζει μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο


Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε, καθώς η διευθύντρια του σχολείου, Κατερίνα Σταγιάνη, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο ο πρόεδρος, Στέφανος Χαχάμης, "καπελώνει" τον σύλλογο, εκδίδοντας αποφάσεις στο όνομα του, χωρίς την πρότερη συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων, σύμφωνα πάντα με την ίδια.
Ακόμη, καταγγέλλει η διευθύντρια την "παρότρυνση" του Σ.Χαχάμη προς τους μαθητές, να παρακολουθούν και να ενημερώνονται μέσω του προφίλ του Συλλόγου στο Facebook, το οποίο αναρτά βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου.

«Έφτασε στο σημείο ο πρόεδρος να επιτρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα στο fb (σύλλογος γονέων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας), που ο ίδιος δημιούργησε, βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου άγνωστης προέλευσης, καλώντας με έγγραφο κείμενο που μοίρασε στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο fb. Για την εύλογη αντίρρησή μου να διανείμω το παραπάνω προσωπικό κείμενό του στους μαθητές, μου εξέδωσε δημόσια καταγγελία!» αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του σχολείου.
Η κ. Σταγιάννη ενημερώνει, πάντως, τους πολίτες πως οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να παρέχουν την εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα όσο και στα προσφυγόπουλα «στο πλαίσιο των νόμιμων αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας. Σημειώνεται πως σύσσωμος ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανακοίνωση του, εκφράζει τη στήριξή του στην διευθύντρια του 26ου Δημοτικού σχολείου και καταγγέλλει «κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμό ενόψει της υποδοχής των παιδιών των προσφύγων στα Δημόσια Σχολεία του Λάρισας»
«Η συνάδελφος διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Λάρισας εκτελεί άριστα τα καθήκοντά της που απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο και δε χρειάζονται υποδείξεις στο έργο της. Έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από το ΔΣ του συλλόγου μας στην προσπάθειά της να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά η επιστολή της κ. Σταγιάννη

"Ήρθε η στιγμή να υλοποιήσουμε το έργο που ανέλαβε η Ελληνική Πολιτεία στα πλαίσια του ΟΗΕ, να παρέχει εκπαίδευση και μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Παιδιά κυνηγημένα από τον τόπο τους, από τις βόμβες των ισχυρών της γης, ζήτησαν άσυλο στην πατρίδα μας. Μέσα από τα μάτια τους μπορούμε να δούμε τις αγωνίες και ελπίδες για ζωή, που βίωσε και ο Ελληνικός λαός στην ιστορική του διαδρομή ως πρόσφυγες και μετανάστες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι, μαθητές και γονείς) μαζί με την τοπική κοινωνία (αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί σύλλογοι, φορείς πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολίτες της πόλης μας) καλούμαστε να συνεργαστούμε για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και στα καινούρια δεδομένα υποδοχής και εκπαίδευσης των 40 προσφυγόπουλων. Να συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια που κάναμε σε κλίμα γόνιμης συνεργασίας τα τελευταία χρόνια στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις (μέσω παρεμβάσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων), που συνέβαλαν στην αναβάθμιση του σχολείου μας.
Τις παραπάνω προϋποθέσεις και το θετικό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο μας επιχειρεί να δυναμιτίσει ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Χαχάμης, μη γνωρίζοντας τη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία δασκάλων, μαθητών και γονέων του σχολείου, αφού απείχε έως τώρα και σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του ανέλαβε κυρίως για να αποτρέψει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας.
Ενώ κλήθηκε έγκαιρα από τη Δ/νση του σχολείου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου, δήλωσε εγγράφως ότι δεν συμμετέχει γιατί δεν έλαβε έγγραφη πρόσκληση, κοιτώντας μη απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσία της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν, με προφορική πρόσκληση, όλοι οι άλλοι πρόεδροι των συλλόγων γονέων.
Ως προς την κατηγορία που μου αποδίδει, ότι δε μετέφερα στη σύσκεψη τις θέσεις του συλλόγου γονέων, του απαντώ ότι είμαι εκπρόσωπος του συλλόγου των 30 δασκάλων του σχολείου μου, την ομόφωνη θέση των οποίων μετέφερα για θερμή υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Ήταν δική του δουλειά να μεταφέρει την όποια θέση του συλλόγου γονέων στη σύσκεψη, την οποία αν και ανέλαβε, δεν έκανε. Προφανώς διευκολύνεται να επικοινωνεί εγγράφως και απρόσωπα κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης.
Ενώ δείχνει "τυπικότητα" ζητώντας μου έγγραφη επικοινωνία σε κάθε θέμα, ο ίδιος δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία λειτουργίας και επικοινωνίας του συλλόγου γονέων, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ. Γονέων, καταγγέλλoντας ατεκμηρίωτα τη Διεύθυνση του Σχολείου άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως ανυπόγραφο κείμενο "γονέων". Έφτασε στο σημείο μάλιστα να επιτρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα στο Fb (σύλλογος γονέων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας) που ο ίδιος δημιούργησε, βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου άγνωστης προέλευσης, καλώντας με έγγραφο κείμενο που μοίρασε στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο fb. Για την εύλογη αντίρρησή μου να διανείμω το παραπάνω προσωπικό κείμενό του στους μαθητές μου εξέδωσε δημόσια καταγγελία!
Εμείς οι εκπαιδευτικοί του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας δεν θα παρακολουθήσουμε τη μοναχική και ζημιογόνα για το σχολείο και τους μαθητές "δράση" του κ. Στέφανου Χαχάμη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο των νόμιμων αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας με ζήλο για να παρέχουμε επαρκή εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα όπως κάνουμε έως σήμερα όσο και στα προσφυγόπουλα που θα υποδεχτούμε σύντομα όλοι με ανοιχτή καρδιά, αγκαλιά και μυαλό, όπως ταιριάζει στο ήθος και στην ιστορία των Ελλήνων και της τοπικής μας κοινωνίας".
Στο πλευρό τος διευθύντριας και ενάντια στον Ρατσισμό ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ

Σύσσωμος ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανακοίνωση του, εκφράζει τη στήριξή του στην διευθύντρια του 26ου Δημοτικού σχολείου και καταγγέλλει "κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμό ενόψει της υποδοχής των παιδιών των προσφύγων στα Δημόσια Σχολεία του Λάρισας".
"Η συνάδελφος διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Λάρισας εκτελεί άριστα τα καθήκοντά της που απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο και δε χρειάζονται υποδείξεις στο έργο της. Έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από το ΔΣ του συλλόγου μας στην προσπάθειά της να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών.
Η ανάρτηση-απάντηση από το προφίλ του Συλλόγου Γονέων: 
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Οι περισσότεροι ίσως έχετε ενημερωθεί για τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την φοίτηση των προσφυγόπουλων.
Ήδη, άτομα που σχεδόν μόνιμα διατείνονται ότι εκπροσωπούν κάποιους συλλόγους, έχουν δημοσιεύσει στα ΜΜΕ μία σειρά άρθρων με γενικό τίτλο: "Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλωσορίζουν με ανοιχτή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Λάρισας". Στον αντίποδα, ο σύλλογός μας (μαζί με πάρα πολλούς άλλους), ο οποίος με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες πήρε αποφάσεις σχετικά με το εάν επιθυμεί την φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Μία απόφαση αρνητική, με συντριπτική πλειοψηφία (94%), μετά από πολύ μεγάλη συμμετοχή των γονέων σε μυστική ψηφοφορία.
Έρχονται λοιπόν όλοι αυτοί που δεν ανήκουν στο σχολείο μας, μας προσβάλουν χαρακτηρίζοντάς μας ρατσιστές και ακραίους, και εξ ονόματός μας αναλαμβάνουν δράση. Αυτοί που στην ουσία λειτουργούν αντιδημοκρατικά, διότι μονίμως εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις ή στην καλύτερη περίπτωση τις απόψεις μικρών ομάδων, αγνοώντας συστηματικά τις δημοκρατικές διαδικασίες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για επαγγελματίες προέδρους συλλόγων και οργανώσεων, οι οποίοι χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση βγαίνουν και μιλάνε εξ ονόματος του λαού.
Αλήθεια, πως άραγε η Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών Λάρισας δημοσιοποιεί άρθρο με την παραπλανητική ετικέτα του συγκεκριμένου συλλόγου; Γιατί δεν λέει στους πολίτες πως ότι δημοσιοποιεί εκφράζει μόνο την ίδια (ή και ποιους άλλους), δεδομένου ότι ουδέποτε κληθήκαμε σε συνεδρίαση του εν λόγω συλλόγου, αν και μέλη του, για να αποφασίσουμε σχετικά (!)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για εμάς το άρθρο που δημοσίευσε η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Σταγιάννη, με τίτλο: «Σοβαρή καταγγελία της Διεύθυνσης του 26ου Δημοτικού Λάρισας: Δυναμιτίζει το θετικό κλίμα για την υποδοχή προσφυγόπουλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων". Ήδη το έχουμε ανεβάσει στην σελίδα μας για να το διαβάσετε.
Ένα άρθρο που επιβεβαιώνει όλα όσα δημοσιοποιήσαμε με τις ενημερωτικές επιστολές μας. Ένα άρθρο που την καθιστά υπόλογη απέναντι στους γονείς του σχολείου μας, γιατί στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου μας, στην οποία τοποθετήθηκε ως πολίτης και όχι ως Διευθύντρια του σχολείου μας (!), ανέφερε πως δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα. Από τα αναφερόμενα στο εν λόγω άρθρο της αποδεικνύεται πως όχι μόνο γνώριζε, αλλά αντίθετα είχε αγωνία πότε τελικά θα έρθει η ώρα της έλευσης των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Βέβαια, για ακόμη μία φορά, συνειδητά, μπερδεύει τους έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες με την τωρινή κατάσταση, στοχεύοντας εμφανώς σε γενικότητες, και επαληθεύοντας το ρητό: «Εχθρός της αλήθειας είναι οι γενικότητες».
Η ίδια, ξεχνά (;) ότι δεν είναι εκλεγμένο μέλος κάποιου συλλόγου ή οργάνωσης, αλλά διορισμένη δημόσιος λειτουργός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μιλά στο εν λόγω άρθρο της στο όνομα των δασκάλων, μαθητών και γονέων (!) Είναι εκπρόσωπός τους και δεν το γνωρίζουμε; Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αντικείμενό της είναι η μόρφωση των παιδιών μας και για αυτήν πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο. Ελπίζουμε ότι κάποτε θα υπάρξει και ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης του έργου των δασκάλων μας, ώστε να ελευθερωθούν οι ίδιοι από τα εκάστοτε στεγανά του υπάρχοντος συστήματος, αλλά και να μάθουμε και εμείς οι γονείς ποιοι δάσκαλοι μορφώνουν τα παιδιά μας.
Για το θέμα του αποκλεισμού του συλλόγου μας από συνάντηση που έγινε στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση Λάρισας, καθώς και για τον έλεγχο που επιχειρεί η ίδια στον σύλλογό μας επικοινωνώντας με μέλη του, έχουμε προβεί σε αναφορά και συνεπώς δεν πρόκειται να μιλήσουμε μέχρι να μάθουμε το αποτέλεσμά της. Χαιρόμαστε για τα αντανακλαστικά του συλλόγου των δασκάλων Λάρισας, που άμεσα έσπευσαν να παράσχουν στήριξη στην κα Σταγιάννη, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και χωρίς να ενδιαφερθούν να πληροφορηθούν αντικειμενικά για αυτά.
Είμαστε χαρούμενοι που παρακολουθεί την σελίδα του συλλόγου μας στο facebook. Δεν είναι καμία κρυφή σελίδα, αντίθετα την έχουμε δημοσιοποιήσει σε όλους τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας και όχι μόνο. Όμως, θα περιμέναμε από την ίδια να επιτελούσε τον ρόλο της ως Διευθύντριας και εκπαιδευτικού του σχολείου μας, και να επικοινωνούσε μαζί μας ενημερώνοντας ποια είναι τα ρατσιστικά βίντεο ή κείμενα ώστε να επιληφθούμε άμεσα με την απομάκρυνσή τους. Αντί να πράξει κάτι τέτοιο, αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο της αορίστως σε ρατσιστικό βίντεο που υπάρχει στην σελίδα του συλλόγου μας με προφανή κατά την άποψή μας σκοπό να μας συκοφαντήσει και όχι να μας προστατεύσει. Είναι πάγια η θέση μας ενάντια στη λογοκρισία, δεν κατέχουμε το αλάθητο, και επιθυμούμε να ακούγονται όλες οι απόψεις, αρκεί να είναι σύννομες. Συνεπώς, έστω και τώρα, την παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσει, ώστε να το διαπιστώσουμε και εμείς.
Δεδομένου ότι η κα Σταγιάννη δεν εκπροσωπεί τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας, την καλούμε να σταματήσει να μιλά στο όνομα τους, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις του συλλόγου μας για το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας, διότι η συμπεριφορά της αυτή είναι άκρως αντιδημοκρατική και προσβλητική απέναντι στους γονείς και μέλη του συλλόγου μας. Εκτός και εάν δεν την ενδιαφέρουν οι αποφάσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών του σχολείου μας και σκοπεύει να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα με γονείς από άλλα σχολεία και με άτομα και οργανώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το σχολείο μας. Εάν οι ενέργειες αυτές δεν είναι ο ορισμός του ακραίου και αντιδημοκρατικού τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τα λεξικά της γλώσσας μας.
Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας, αλλά πρωτίστως οι δάσκαλοι των παιδιών μας και αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά, να αποφασίσουν να συμβουλευθούν κάποιο εγκεκριμένο λεξικό της ελληνικής γλώσσας ώστε να κατανοήσουν τις έννοιες, π.χ. του «ακραίου», του «αντιδημοκρατικού», του «φασιστικού», κα., ώστε να μην συνεχίζουν προσβάλλουν τους εαυτούς τους αλλά και τους πολίτες που εκπροσωπούν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: