15/11/16

Διημερίδα - Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2016
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
 «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016:
Θέατρο – Εκπαίδευση – Κοινωνική Παρέμβαση»

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
στο 1ο Γενικό Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150)
Είσοδος ελεύθερη


Το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», τακτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Drama/Theatre & Education AssociationIDEA), καλεί εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, θεατρολόγους, φοιτητές και μαθητές να συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 27
Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί από το 2008.
Όπως κάθε χρόνο και με αφορμή αυτή την ημέρα, καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε θέατρα και σε δημόσιους χώρους, που θα τονίζουν την πολύμορφη σημασία του Θεάτρου στην Εκπαίδευση για τη διάδοση της ανθρωπιστικής παιδείας, τη διασφάλιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους  και ειδικότερα για τους νέους, τα παιδιά, τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και τους λαούς που απειλούνται από τη βία, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Οι δράσεις στα σχολεία μπορεί να περιλαμβάνουν δρώμενα, αποσπάσματα θεατρικών παραστάσεων, θεατρικό αναλόγιο, συζητήσεις με ανθρώπους του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών γενικότερα, αξιοποίηση θεατρικών δραστηριοτήτων στη διδασκαλία, βιωματικές δραστηριότητες με τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος κ.ά.
Για το 2016, στην Ελλάδα, οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση έχουν τον γενικό τίτλο "Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο – Εκπαίδευση ‐ Κοινωνική Παρέμβαση» και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσα από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;».
Στο πλαίσιο του εορτασμού μέλη και συνεργάτες του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα παρουσιάσουν δραστηριότητες με παιδιά και νέους στους χώρους όπου εργάζονται και εμψυχώνουν ομάδες.
Από την ίδρυσή του το 1998, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση υποστηρίζει πως το θέατρο είναι ανάγκη να υπάρχει με τριπλό ρόλο στην εκπαίδευση: ως μορφή τέχνης, ως εργαλείο μάθησης αλλά και ως μέσο κοινωνικής παρέμβασης. Οι διαφορετικές πλευρές του ρόλου αυτού αλληλοσυνδέονται, αλληλοτροφοδοτούνται και υπηρετούν ένα κοινό όραμα: παιδεία που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια δημιουργικών ανθρώπων, ευαίσθητων στα σημεία των καιρών και με ενσυναίσθηση, οι οποίοι θα εξελίσσονται διαρκώς και θα συμβιώνουν αρμονικά με τον άλλον.
Στο πλαίσιο του εορτασμού στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  συνεργάζεται με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με το 1ο Γ.Ε.Λ. Συκεών

Η διημερίδα  περιλαμβάνει:
-          Εισηγήσεις από τις: Τζένη Καραβίτη, φιλόλογο, θεατροπαιδαγωγό, συντονίστρια του  προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;" στη Β. Ελλάδα, Μυρτώ Πίγκου – Ρεπούση, θεατροπαιδαγωγό, Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτική επιστήμονα, ακτιβίστρια και Μαρία Τσιμά, φιλόλογος, ηθοποιός, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΚΘΒΕ.
-          Δρώμενο : απόσπασμα από το «αγόρι με τη βαλίτσα» ΚΘΒΕ
-          Βιωματικά εργαστήρια σε δύο κύκλους, τα οποία θα συντονίσουν οι: Γιούλη Αλεξίου, φιλόλογος, Koldobika G. Vio, παιδαγωγός θεάτρου, σκηνοθέτης, Τριανταφυλλιά Δημο-πούλου, ηθοποιός, κινηματογραφίστρια, Χριστίνα Ζώνιου, εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου, διδάσκουσα υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τζένη Καραβίτη, θετροπαιδαγωγός, Μάρθα Κατσαρίδου, δασκάλα, παιδαγωγός θεάτρου, δρ. Α.Π.Θ., Ναυσικά Κατσικέα, πολιτικός μηχανικός, Ειρήνη Μαρνά, νηπιαγωγός, θεατροπαιδαγω-γός, Πανταζής Μητελούδης, φιλόλογος, Ιωάννα Μήτσικα, χορεύτρια, χορογράφος, Μυρτώ Πίγκου – Ρεπούση, θεατροπαιδαγωγός, Γιάννης Πουταχίδης, θεατροπαιδαγωγός, Βαγγελιώ Σταμάτη, νηπιαγωγός, θεατρολόγος, Θεοδοσία Τουρτόγλου, νηπιαγωγός, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, δασκάλα, φιλόλογος.

Το πρόγραμμα της διημερίδας:
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016
16.30 -17.00 Εγγραφές- Δηλώσεις εργαστηρίων (οι δηλώσεις θα γίνουν μόνο την Παρασκευή)
17.00-18.30 Εισηγήσεις - Δρώμενο
18.30-19.00 Διάλειμμα - καφές
19.00-21.30 Α΄ κύκλος εργαστηρίων
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
10.00-12.30 Β΄ κύκλος εργαστηρίων
12.30-13.00 Διάλειμμα – καφές – σνακ
13.00-13.15 Εισήγηση Χριστίνας Ζώνιου, Προέδρου του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο
                     στην Εκπαίδευση
13.15-15.15 Γ΄ κύκλος, εργαστήριο  "Καφέ Δικτύ-ωση"
15.15-15.30  Διάλειμμα - καφές
15.30  Γενική Συνέλευση των μελών του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Χώρος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)

Η διημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε 125 συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων θα δημιουργηθεί λίστα αναμονής.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, που θα παρακολουθήσουν όλη τη διημερίδα, θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής συμπληρώνονται ηλεκτρονικά έως την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016. Φόρμα αίτησης :


Οι περιλήψεις των εισηγήσεων και των εργαστηρίων καθώς και τα βιογραφικά των εισηγητών και εμψυχωτών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων κάνουν αίτηση συμμετοχής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας www.theatroedu.gr

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:  πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;”
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Μάρθα Κατσαρίδου, Χρύσα Μάντακα, Δάφνη Μουστακλίδου, Ελένη Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ντίνα Τσολάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: