17/11/16

Το "Πολυτεχνείο" ενός δασκάλου

«Ήρθε ο επιθεωρητής να μας εξετάσει. Ο κύριός μας του μίλαγε, μα αυτός δεν έδινε σημασία. Μας έλεγε τα ίδια που ακούγαμε από τον Παττακό. Ο κύριος επέμενε και ο  επιθεωρητής του φώναξε οργισμένα: -Έβγα έξω! Ο κ. Διευθυντής του σχολείου, μας απείλησε με αποβολή όταν φωνάζαμε πως θέλουμε το δάσκαλό μας» λένε οι μικροί μαθητές με ένα στόμα.
«Μια πρόχειρη τέντα στημένη ανάμεσα σε δυο μουριές. Στη σκιά της, καθισμένος σ’ ένα ξύλινο σκαμνάκι ένας δάσκαλος. Το προαύλιο του 19ου δημοτικού σχολείου Νίκαιας είναι γεμάτο από κόσμο. Αρχές καλοκαιριού, η σχολική χρονιά βαδίζει προς το τέλος της. Γύρω από το δάσκαλο οι μαθητές του, κάποιοι από τους συναδέλφους του, όλος ο συνοικισμός. Ο δάσκαλος του σχολείου, Γιάννης Βαγενάς, μόλις έχει ξεκινήσει μια απεργία πείνας που μέλλει να γραφτεί στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία.» Έτσι ξεκινούσε παλαιότερη ανάρτησή μας (δείτε ΕΔΩ) αναφερόμενη στο χρονικό της πολυήμερης απεργίας πείνας του δάσκαλου Γιάννη Βαγενά.
 Μια απεργία που συντάραξε την ελληνική κοινωνία που προετοιμαζόταν για να γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια της δημοκρατίας, μουδιασμένη από τον εφτάχρονο «γύψο» της δικτατορίας. Η απεργία ξεκίνησε με αφορμή την προσβλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά (που κατέληξε σε δίωξη) του χουντικού επιθεωρητή του σχολείου απέναντι στον δάσκαλο, πήρε τεράστιες διαστάσεις, κινητοποίώντας το λαό της περιοχής ―και ευρύτερα― που συμμετείχε αλληλέγγυος στον αγώνα του Βαγενά, απασχόλησε για μέρες την κεντρική πολιτική σκηνή και απλώθηκε σαν κραυγή απ’ άκρη σ’ άκρη στην επικράτεια για να φέρει στο προσκήνιο την αδήριτη ανάγκη για αποχουντοποίηση και εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης και γενικότερα

Διαβάστε όλη την ιστορία του δασκάλου Γιάννη Βαγενά εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: