12/10/16

"Σκληρό καρύδι" : ένα βιβλίο με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές τάξεις με πρόσφυγες
Το "Σκληρό καρύδι" είναι μια ιστορία για παιδιά από 8 ετών και πάνω από τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου, που εκδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η ιστορία αφορά, την Αϊσέ, ένα εννιάχρονο κορίτσι-πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, που μιλάει με κέφι, τόλμη και λίγο παράπονο για τη ζωή της. Μοιράζεται τα ίδια βάσανα με όλα τα παιδιά της ηλικίας της: σχέσεις με τους συμμαθητές και τον αδερφό της, φιλίες, παιχνίδι... Αλλά έχει και τις δικές της, τις βαθύτερες έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
Την ιστορία συνοδεύει ένα σύνολο επτά δραστηριοτήτων για τον εκπαιδευτικό, που μπορεί να πραγματοποιηθούν στην τάξη. Το υλικό αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός με τον τρόπο που θέλει. Μπορεί να διαβάσει την ιστορία στην τάξη, να κάνει μία ή περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητες, μπορεί να επινοήσει τις δικές του. Ελπίζουμε ότι οι ενδεικτικές προτεινόμενες δραστηριότητες θα βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει την έννοια του πρόσφυγα, του ξένου, του κάθε "Άλλου", μέσα από γόνιμες και δημιουργικές συζητήσεις, παιχνίδι, γέλιο, ευκαιρίες για έκφραση και πειραματισμό.

 Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το υλικό στην τάξη τους μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να τους αποσταλεί δωρεάν σε έντυπη μορφή.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση του βιβλίου από την συγγραφέα αλλά και τις απόψεις εκπαιδευτικών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών "Λέλα Καραγιάννη που  δούλεψαν το βιβλίο

Δεν υπάρχουν σχόλια: