24/10/16

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Παιδί και Υγεία: Πρόληψη-Πρώτες Βοήθειες»
  Εικόνα από  φυλλάδιο του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία που δημιουργήθηκε για να δώσει στα παιδιά χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να γνωρίσουν τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να αποφύγουν ώστε να είναι ασφαλή στο σχολείο αλλά και στο σπίτι τους. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΆΔΙΟ ΕΔΏ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Παιδί και Υγεία: Πρόληψη-Πρώτες Βοήθειες»
Χρόνος υλοποίησης: 9-11 Δεκεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Επιμόρφωσης/Κατάρτισης με τίτλο «Παιδί και Υγεία: Πρόληψη-Πρώτες Βοήθειες».

Σκοπός του προγράμματος είναι να επιμορφώσει τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές) για την πρόληψη της υγείας των παιδιών, τα συχνότερα προβλήματα (ιατρικής φύσης) που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ενασχόληση με τα παιδιά και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης τους, με απώτερο στόχο την αρτιότερη συναισθηματική, αισθητική και πνευματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Επίσης το πρόγραμμα σκοπεύει να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τις απαραίτητες γνώσεις πρώτων βοηθειών και  να τους εκπαιδεύσει (θεωρητικά και δια ζώσης) στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και στην παροχή πρώτων βοηθειών στα  παιδιά και τους εφήβους.

Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 ωρών και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί της προσχολικής εκπαίδευσης  (2 ώρες). Φροντίδα και προβλήματα του παιδιού από 2-5 ετών. Ατυχήματα. Παιδικός σταθμός ή παραμονή στο σπίτι;. Ανησυχίες και προβληματισμοί.
Διδάσκων: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, παιδίατρος, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

2. Ανάπτυξη- Διατροφή στην προσχολική και σχολική ηλικία (2 ώρες). Αξιολόγηση της ανάπτυξης και παράγοντες που την καθορίζουν. Η διατροφή του παιδιού από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Υπερχοληστεριναιμία- παχυσαρκία. Σωστή διατροφή-παραδείγματα.
Διδάσκων: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

3. Λοιμώξεις στην προσχολική ηλικία (2 ώρες). Ιογενείς λοιμώξεις, κοινό κρυολόγημα, γρίπη, συχνές λοιμώξεις στους παιδικούς σταθμούς, συχνότερες μικροβιακές λοιμώξεις. Κοινά εξανθηματικά – μεταδιδόμενα νοσήματα  της παιδικής ηλικίας.
Διδάσκων: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

4. Ανοσοποίηση-Εμβολιασμοί (2 ώρες). Πανελλήνιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Σωστή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύγκριση με άλλες χώρες. Ανησυχίες, προβληματισμοί, «μύθοι» για τα εμβόλια.
Διδάσκων: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

5. Συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δημοτικού (4 ώρες). Αλλεργίες και αλλεργικό παιδί. Σχολείο και λοιμώξεις. Ιώσεις, κοινό κρυολόγημα, γρίπη. Άλλα συχνά προβλήματα των παιδιών. Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σχολείου.
Διδάσκοντες: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ./Ζωή Πανά, Δρ Ιατρικής Α.Π.Θ.

6.  Το παιδί και ο έφηβος με το χρόνιο νόσημα (3 ώρες). Το 10-20% των εφήβων πάσχει από χρόνιο νόσημα. Συνεργασία με γονείς – ιατρικές δομές. Ιδιαίτερη φροντίδα, δυσκολίες στη διαχείριση των εφήβων, υποστήριξη. Παιδιά με χρόνια νοσήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο.
Διδάσκων: Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.


7. Αθλητισμός, ατυχήματα, τραυματισμοί –τι πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός (3 ώρες). Τα οφέλη της άθλησης στην υγεία του παιδιού γενικότερα. Τραυματισμοί, άλλοι κίνδυνοι. Πρωταθλητισμός.
Διδάσκων: Ευθύμιος Σαμολαδάς, ορθοπεδικός χειρουργός, λέκτορας Α.Π.Θ.

8. Πρώτες βοήθειες-αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (6 ώρες). Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε καταστάσεις όπως ηλίαση, πνιγμονή, αναφυλαξία, αιμορραγία, δήγματα φιδιών, θερμοπληξία, λιποθυμία, ατυχήματα, δηλητηριάσεις, κακώσεις-ξένα σώματα, shock κ.λ.π. /ΑΡΧΕΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗΣ (ΚΑΡΠΑ)
Διδάσκων: Βασίλειος Γροσομανίδης, αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ /Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποφοίτους Σχολών Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Φιλοσοφικών Σχολών, Παιδαγωγικών Σχολών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που καθημερινά αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις στο σχολικό περιβάλλον.

Στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, θα χορηγηθούν:
(α) Βεβαίωση συμμετοχής
(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης/κατάρτισης

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 18/10 έως 30/11/2016 και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση θα την βρείτε εδώ. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με μοριοδότηση τυπικών προσόντων (βαθμός πτυχίου, γνώση αγγλικών). Σε περίπτωση ισοψηφίας θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης κατά σειρά προτεραιότητας.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε ένα αρχείο zip:
1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
2. Τίτλοι Σπουδών (πτυχίο, αποδεικτικό γνώσης ξένης γλώσσας)
Τo Πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας της B' Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου το απόγευμα, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τις παρακολουθήσουν.
Το κόστος συμμετοχής στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 180 Ευρώ (πληρωτέο εφάπαξ 10 μέρες πριν την έναρξη του Προγράμματος σε λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος  κ. Μαρίνα Γαλανοπούλου, τηλ. επικοινωνίας: 2310994801, 6972185158 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, η ηλεκτρονικά:  marinagg@auth.gr   

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                                  Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος
Δια Βίου Μάθησης                                                                     του Προγράμματος
                     Σ. Βες, Καθηγητής, ΑΠΘ                                Εμ. Χατζηπαντελής, επ. καθηγητής Ιατρικής, ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια: