5/9/16

Η διαδικασία της πρώτης εγγραφής ενός παιδιού είναι η πιο αισιόδοξη πράξη στην κοινωνία

" Η διαδικασία της πρώτης εγγραφής ενός παιδιού στο σχολείο είναι για μένα η πιο αισιόδοξη πράξη στην κοινωνία, γιατί δηλώνει την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, με εργαλεία τον ορθό λόγο, τη γνώση και τη συνεργασία μεταξύ τους"
 Γιώργος Τσιάκαλος
 
Στο σχολείο ο Καράμ και «Θάλαττα, θάλαττα!» η Μαριάμ
Σήμερα πήγαμε με τη Μανάλ και γράψαμε τον Καράμ στο σχολείο της γειτονιάς μας. Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα μείνουν εδώ αλλά ο Καράμ έγινε πια έξι χρονών κι έχει δικαίωμα να μην χάσει ούτε μια μέρα.
Η διαδικασία της πρώτης εγγραφής ενός παιδιού στο σχολείο είναι για μένα η πιο αισιόδοξη πράξη στην κοινωνία, γιατί δηλώνει την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να κτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, με εργαλεία τον ορθό λόγο, τη γνώση και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Μια τόσο αισιόδοξη κοινωνική πράξη δεν μένει χωρίς θετική επίδραση στο θυμικό όσων συμμετέχουν σ’ αυτή. Η χαρά και η υπερηφάνεια του Καράμ ήταν ορατή για τον καθένα, η συγκίνηση της μητέρας του δεν κρυβόταν, και σε μένα σαν ν’ άνοιξε λίγο το πέπλο της μελαγχολίας και της αίσθησης ματαιότητας που με κάλυπτε τον τελευταίο καιρό.
Ήταν φοβερά δύσκολο το καλοκαίρι στα στρατόπεδα. ........
Αυτή είναι η ζωή. Η εγγραφή στο σχολείο του Καράμ και η γεμάτη ενθουσιασμό κραυγή της Μαριάμ «Θάλαττα, θάλαττα!» (Αλ Μπαχάρ) νικούν την αίσθηση της ματαιότητας και τη μελαγχολία, δίνουν δύναμη και δεσμεύουν, είναι σαν να λένε: μη σκιάζεσαι, έχει νόημα να αγωνίζεσαι και να συμπαραστέκεσαι εκεί που υπάρχει ανάγκη, γιατί τότε αποκτάς το προνόμιο να διακρίνεις πως το απάνθρωπο Σήμερα θα γίνει αύριο θλιβερό Παρελθόν, και πως το Αύριο μπορούμε εμείς να το φτιάξουμε με πρότυπο το πρόσωπο ενός παιδιού που εγγράφεται για πρώτη φορά στο σχολείο κι ενός μωρού που απολαμβάνει με όλο του το είναι τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: