26/8/16

Το Υπουργείο Παιδείας και η Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής βγάζει λειτουργικές υπεραριθμίες με κλειστά τα σχολεία/Παρασκευή 26/8, στις 9πμ στη Δ/νση ακυρώνουμε τη συνεδρίασηΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των:

αιρετού   Χρήστου Κανδηλώρου   6977531018, hcatri@gmail.com  και
αναπληρώτριας αιρετού Βιολέττας Πατέλη 6976372500, v-pateli@windowslive.com
εκλεγμένων με το ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ από:
τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗΣ
         του συλλόγου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ    του συλλόγου «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ»
την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-  – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  του συλλόγου «Α. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ»
τη  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ  του συλλόγου Γλυφάδας/ Βάρης/ Βούλας/ Βάρκιζας/ Βουλιαγμένης

Τα πραξικοπήματα του Αρβανιτοπουλου βάλθηκε να ξεπεράσει το Υπουργείο Παιδείας και η Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής βγάζοντας λειτουργικές υπεραριθμίες με κλειστά τα σχολεία, πέρα και ενάντια σε κάθε λογική, αναιρώντας παράλληλα το πάγιο  θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και καλώντας τους εκπαιδευτικούς τηλεφωνικά, μέσω των δ/ντών, να δηλώσουν ,πριν καν συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ!!! ,αν επιθυμούν να κριθούν υπεράριθμοι.
Απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας στη συγκέντρωση την Παρασκευή 26/8, στις 9πμ στη Δ/νση για να ακυρώσουμε τη συνεδρίαση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες.
 Τα έργα και τις ημέρες του αλήστου μνήμης Αρβανιτόπουλου που υλοποιούσε υπεραριθμίες, μεταταξεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών πέρα από κάθε νομιμότητα ενώ με εγκυκλίους υποσκέλιζε αυθαίρετα το  ισχύον νομικό πλαίσιο και καταργούσε στην πράξη τα υπηρεσιακά συμβούλια βάλθηκε να ξεπεράσει ο υπουργός παιδείας Φίλης. (τότε καταγγελία των αιρετών της παράταξης μας : Μέρες χούντας – «αποφασίζομε και διατάσσομε» για να επιβάλουν τις παντελώς παράνομες υπεραριθμίες).
Πήρε περίπου έξι μήνες στον Αρβανιτόπουλο και τους τότε συμβούλους του, στο Υπουργείο Παιδείας, να εμπεδώσουν ότι με υπουργικές αποφάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν Προεδρικά Διατάγματα και ψηφισμένοι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Φαίνεται ότι η αλαζονεία της εξουσίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν στην απαλοιφή ακόμα και της πιο υποτυπώδους ιστορικής μνήμης.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, για δεύτερη φορά, με ανατριχιαστικές αναλογίες ως προς την πρώτη.

Με μια προδήλως παράνομη εγκύκλιο του υπουργείου (που ακριβώς γι’ αυτό οφείλει και υπηρεσιακά κάθε υφιστάμενος να μην την εφαρμόσει*) εντέλλεται η πραγματοποίηση όλων των υπεραριθμίων  και τοποθετήσεων μέχρι της 30ηςΑυγούστου.  Στόχος η δημιουργία  εικονικών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών, η κάλυψη κενών, η αυθαίρετη μετακίνηση συναδέλφων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά και να διαμορφωθεί η εικόνα ότι παρά τις περικοπές «τα σχολεία λειτουργούν από την πρώτη μέρα», ενώ, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία και πίσω από την πλάτη των εκπαιδευτικών, θα δημιουργηθούν τετελεσμένα υλοποιώντας τις περικοπές για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ με το Μνημόνιο.
*Σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 3528/2007 προβλέπεται «….2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει πριν την εκτέλεση να αναφέρει εγγράφως την αντίθεση γνώμη του και να εκτελέσει την διαταγή, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητας εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτή. 3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή. Όταν σε διαταγή η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή, που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις ακολουθήσει δεύτερη διαταγή, που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει την διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊστάμενη αρχή εκείνου, που τον διέταξε… Εάν εκείνος, που διέταξε είναι ο Υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον Πρωθυπουργό».                                                                                
 Απόσπασμα γνωμοδότησης της  Μαρίας Τσίπρα, Νομικής συμβούλου ΔΟΕ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η διαπίστωση των λειτουργικών υπεραριθμιών είναι προδήλως παράνομη, και θα βρίσκεται στον «αέρα» πριν από την έναρξη των σχολείων:
1.Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η Β΄φάση αποσπάσεων από το ΚΥΣΠΕ (29/8 αναμένεται η συνεδρίαση) που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα κενά που θα δημιουργηθούν από όσους εκπαιδευτικούς πάρουν απόσπαση.
2.Δεν έχουν δηλωθεί στην υπηρεσία οι μακροχρόνιες άδειες – ανατροφής, κύησης, ασθενείας κλπ – ο νόμος προβλέπει να δηλώνονται στις 1 Σεπτέμβρη ενώ στην πράξη αυτό γίνεται μέχρι της 2 και 3/9.

3.Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα – λόγω μεταγραφών, κατάθεσης διαγνώσεων για ειδικές αναγκες κλπ –
4.Δεν έχουν συνεδριάσει οι σύλλογοι διδασκόντων για να αποφασίσουν όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο που θα πρέπει να παρέχουν (ολοήμερα, ενισχυτική διδασκαλία, πρωινή ζώνη, κατανομή ωρών κλπ)
5.Ακόμη και το myschool δεν έχει επικαιροποιημένα στοιχεία και δεν μπορεί να έχει αν δεν λειτουργήσουν τα σχολεία και οριστικοποιηθούν τα νέα δεδομένα.
Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι θα ναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις των σχολείων όπου θα  διαπιστωθούν  πλασματικές λειτουργικές υπεραριθμίες που στις αρχές Σεπτέμβρη θα επαναπροκύψουν σαν κενά στα σχολεία αυτά!!!
Το Υπουργείο, με τον συγκεκριμένο εκνομό σχεδιασμό του, θέλει να απαλείψει την χρονική δυνατότητα του να ζητηθεί έστω και το παραμικρό επιπλέον  όσων έχει αποφασίσει να περικόψει ελαχιστοποιώντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στα αντιεκπαιδετικά του μέτρα.
Αν το ΠΥΣΠΕ, και τα διορισμένα μέλη του, επιμείνουν να προχωρήσουν τη διαδικασία αυτή, συνειδητά αγνοούν τη νομοθεσία και αναλαμβάνουν την πλήρη υπηρεσιακή ακόμα και ποινική ευθύνη  για την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβάλλουν, σήμερα τους εκπαιδευτικούς που στις διακοπές τους θα μάθουν ότι «είναι λειτουργικά υπεράριθμοι» και θα μετακινηθούν ενώ σε λίγες μέρες θα προκύψουν κενά στα σχολεία τους!
Αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την τεράστια αναστάτωση – δοκιμασία που θα υποβάλουν τα σχολεία καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία θα είναι υποχρεωμένο το ΠΥΣΠΕ να κάνει δεκτές τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν ως υπεράριθμοι και να  τους επαναφέρει στο κενό στο σχολείο τους .(Εκτός αν στοχεύεται η επιβολή της πλήρους κατάργησης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και η διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές, όπως θα βόλευε τόσο τους εμπνευστές του Μνημονίου και την πολιτική του Υπουργείου!)
Η Δ/ντρια εκπαιδευσης Αν Αττικής και διορισμένο μέλος του ΚΥΣΠΕ για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στην αυθαιρεσία, όπως και το 2013, πιστή στην τήρηση των μεθοδεύσεων και των περικοπών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας δεν ευθυγραμμίζεται απλά στην τήρηση της προδήλως παράνομης εγκυκλίου αλλά πρωτοπορεί!
Πέρα από το γεγονός ότι :
άλλαξε τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί εδώ από της 9/8  και την πρόσκληση για τη συνεδρίαση στις 26/8
μέχρι την προηγουμένη της συνεδρίασης δεν μας έδωσε ούτε την εισήγηση ούτε τα στοιχεία που ζητήσαμε με βάση τα οποία βγάζει τις λειτουργικές υπεραριθμίες ως όφειλε από το νόμο.
Έχει ήδη ανακοινώσει σειρά τριών συνεδριάσεων του ΠΥΣΠΕ μέχρι τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, που παραβιάζουν τα προβλεπόμενα, από το νομοθετικό πλαίσιο, χρονικά περιθώρια.
Π.Δ.50/1996 – (ΦΕΚ.45 τ.Α) Άρθρο 14, Κρίση και τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν (γραπτή θετική η αρνητική δηλωση για την αποδοχή του χαρακτηρισμού τους ως υπεράριθμου εντός 3 εργάσιμων ημερών και όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο!!!Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, καλούνται από το αρμόδιο περιφερειακό συμβούλιο να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, στις οποίες υφίστανται οργανικά κενά,  εντός δέκα ημερών και όχι μόλις μια που προβλέπει η Δνση – από Δευτέρα στην Τρίτη.
Ενώ το ΠΥΣΠΕ καλείται για τη «Διαπίστωση λειτουργικών υπεραριθμιών κλ. ΠΕ70-ΠΕ60 έχει ήδη βγάλει τους λειτουργικά υπεράριθμους στην πράξη πριν τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ!
Αποτελεί σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο ότι έχει βάλει το μηχανισμό της Δ/νσης από την Τετάρτη 24/8 να καλέσει τους δ/ντές των σχολικών μονάδων όπου έχει προσδιορίσει λειτουργικές υπεραριθμίες για να επικοινωνήσουν με όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολικών τους μονάδων για να δηλώσουν ακόμα και προφορικά(!), τη θετική η αρνητική δήλωση για την λειτουργική υπεραριθμία πριν από την επόμενη συνεδρίαση – πρίν (!) ακόμα και μέσα(!) στο Σαββατοκύριακο – τη Δευτέρα 29/8. Αδιαφορώντας για όσα προβλέπουν τα ΠΔ 50/96 και 100/97

Έχουμε δηλαδή εκπαιδευτικούς οι οποίοι μαθαίνουν, με ένα τηλέφωνο από το δ/ντή της σχολικής μονάδας τους ότι είναι εν δυνάμει υπεράριθμοι και θα υπάρξει μετακίνηση τους πριν ακόμα από τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ!!!
Όποιος συνεργήσει σ΄αυτές τις αυθαιρεσίες είναι  συνυπεύθυνος!
Καλούμε τη δ/ντρια εκπαίδευσης έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογιστεί το ατόπημα που επιχειρεί και να ακυρώσει τη συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες.
Επισημαίνουμε στα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ ότι θα έχουν προσωπική ευθύνη και θα θα βρεθούν απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα αν διευκολύνουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια και τις παράνομες πράξεις. Κοινοποιούμε τη σχετική απόφαση της ΔΟΕ με την οποία τους καλεί να προτιμήσουν ακόμα και την παραίτηση «(εάν αισθάνονται κομμάτι του Κλάδου και όχι κυβερνητικά στελέχη) να μη συναινέσουν στην εσπευσμένη πραγματοποίηση συνεδριάσεων για τον καθορισμό των λειτουργικών κενών, να μην αποδεχτούν τον καθορισμό με βάση τις αντιεκπαιδευτικές και παράνομες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ακόμη και με την παραίτησή τους.» : Να αποσυρθεί τώρα η πραξικοπηματική εγκύκλιος για τις συνεδριάσεις Π.Υ.Σ.Π.Ε. και τον καθορισμό των λειτουργικών κενών με βάση τις Υ.Α. που διαλύουν το δημόσιο σχολείο

Επισημαίνουμε ότι ούτε οι διοικητική υπάλληλοι νομιμοποιούνται να εκτελούν προδήλως παράνομες εντολές διαφορετικά θα έχουν και αυτοί προσωπική ευθύνη.
Επισημαίνουμε στους δ/ντές των σχολικών μονάδων ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να υλοποιήσουν τέτοιου τύπου «καθήκοντα» και τους καλούμε να μην το πράξουν. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν τους συναδέλφους των σχολείων.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που θα ειδοποιηθούν με «διάφορους» τρόπους να μην κάνουν δήλωση είτε άρνησης είτε αποδοχής και να μη διευκολύνουν τη διοίκηση στην αυθαιρεσία της, επικαλούμενη ότι έχει συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις και άρα μπορεί να προχωρήσει. Να συμβάλουν ώστε να μην προχωρήσει τώρα η διαδικασία με τα δεδομένα που θα τους οδηγήσουν με τη συνέναισή τους στην αυθαίρετη και αίολη μετακίνηση συναδέλφων μας σε εικονικά κενά.
Καλούμε όσους συναδέλφους είναι στην Αθήνα να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας των συλλόγων και των αιρετών ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΣΤΙΣ 9 πμ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ώστε να επιβάλουμε την ακύρωση της συζήτησης για τις λειτουργικές υπεραριθμίες απαιτώντας να γίνουν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων με υπολογισμό όλων των αναγκών των σχολείων και των μαθητών με λιγότερες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και διαθέσεις σε λιγότερα σχολεία και όχι με εκπαιδευτικούς «λάστιχο». 
Ειναι γεγονός ότι αυτή η σπουδή στις διαδικασίες δημιουργεί σοβαρά ζητήμτα και αδικίες. Ακόμα και τα κενά των ειδικοτήτων είναι αλλοιωμένα και λιγότερα καθώς δεν περιλαμβάνουν τις άδειες και τις αποσπάσεις της 1και 2 Σεπτέμβρη όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και δικαιολογημένα θα κάνουν ενστάσεις οι συνάδλεφοι που την 1 Σεπτέμβρη θα δουν «καλυτερα» κενά να προκύπτουν.
25/8/2016
Σημείωση : όταν ετοιμάζαμε την ανακοίνωση μας για αποστολή διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο έκανε μια σημαντική υποχώρηση με νέα εγκύκλιο που προβλέπει συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στις 1/9 και τοποθετήσεις όλων στις 2/9 αντί για τις 30/8. Η υποχώρηση αυτή έγινε κάτω από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των συνδικάτων  αφήνει όμως ανοιχτό το πότε και πως θα γίνει η διαδικασία των λειτουργικών υπεραριθμιών ακόμα και με παραβίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και πάλι. Πρέπει αύριο πριν από τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ να υπάρξει δέσμευση και νέος σχεδιασμός από τη Δ/νση για την ακύρωση της συζήτησης των λειτουργικών υπεραριθμιών και νέος σχεδιασμός με σεβασμό των δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της ίσης αντιμετώπισης όλων των εκπαιδευτικών στα πλαίσια του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: