1/7/16

Διδάσκοντας "σκέφτομαι και γράφω" σε μια ελληνική τάξη (video)

 Η διδασκαλία του εκπαιδευτικού τις περισσότερες φορές είναι πράξη ατομική. Σπάνια διαμοιράζονται πρακτικές, παρακολουθήσεις διδασκαλιών,   αν και η συνεργατικότητα των εκπαιδευτικών θεωρείται από πολλούς η διέξοδος από την εκπαιδευτική κρίση. Δείτε ένα video διδασκαλίας από τον Τάσο Τασινό που δημοσίευσε σήμερα στο προσωπικό του blog( Σημ πρέπει να είναι πλέον συνταξιούχος αυτή τη στιγμή). Για να καταλάβουν όσοι είναι έξω από την εκπαίδευση τι σημαίνει διδασκαλία δείτε τι ρώτησε ο μαθητής το δάσκαλο στο τέλος του video.

 Πάτρα, τάξη Ε`1 σχολικό έτος 1995-1996
Η συνθετική έκθεση είναι μία καλή πρακτική για το δάσκαλο. Τον τρόπο δημιουργίας της συνθετικής έκθεσης περιέγραψα λεπτομερώς στο άρθρο μου «Άκου όταν μιλάς δάσκαλε», από το οποίο αναδημοσιεύω ένα μικρό απόσπασμα:
    «Ανέθετα στους μαθητές μου να μου γράψουν μία έκθεση [“σκέφτομαι και γράφω”] για κάποιο ενδιαφέρον θέμα. Όταν διόρθωνα αυτές τις εκθέσεις στο σπίτι, έπαιρνα από κάθε μαθητή μία ή δύο καλές προτάσεις και φρόντιζα το σύνολο των προτάσεων αυτών να συνθέτουν μία ενιαία έκθεση, χωρίς επαναλήψεις νοημάτων, με αρχή, μέση και τέλος…
    Ο τρόπος αυτός διδασκαλίας της γραπτής έκφρασης (με το εύρημα  της συνθετικής έκθεσης) είναι πολύ σημαντικός, γιατί έτσι οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζονται αυθόρμητα, έχοντας συνείδηση της αξίας των δικών τους δυνάμεων. Δυστυχώς, η καλή αυτή πρακτική μπήκε κάπως αργά στη διδασκαλία μου.»
Στο παρόν βίντεο διαβάζω και σχολιάζω τη συνθετική έκθεση «Το περήφανο κυπαρίσσι», που προέκυψε απ` την επικαιρότητα. Πάντα ως δάσκαλος αξιοποιούσα την επικαιρότητα. Αυτό απαιτούσε μερικές φορές και μια μικρή αναπροσαρμογή του προγράμματος της ημέρας, γεγονός που τόνωνε το ενδιαφέρον των μαθητών για το επίκαιρο θέμα.
Ιωάννινα 1 Ιουλίου 2016
  blogs.sch.gr/tasostasinos
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: