26/7/16

Ενημέρωση για τις οριακές εγγραφές σε τμήματα νηπιαγωγείων


Γιώργος Χρόνης
Καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από το Υπουργείο Παιδειάς σχετικά με το θέμα των οριακών εγγραφών στα τμήματα των νηπιαγωγείων, δηλαδή τι θα γίνει με τα τμήματα των νηπιαγωγείων στα οποία μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί λιγότεροι από 14 μαθητές( νήπια και προνήπια μαζί ).
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου, όταν και είχε γίνει παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, ανάμεσα στα άλλα είχαμε θίξει και το συγκεκριμένο ζήτημα, για να μας απαντήσει ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής ότι αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο-κατά την άποψή του προς θετική κατεύθυνση. 
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε δει κάτι.
Το θέμα το είχαμε θίξει και στην 85η Γ.Σ. των αντιπροσώπων της Δ.Ο.Ε. στα τέλη Ιουνίου.
Ακολουθεί η σχετική μας τοποθέτηση από το συνέδριο με την επισήμανση ότι οφείλει άμεσα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να ασχοληθεί με το ζήτημα για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
< Από τη Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας έχουμε την ενημέρωση ότι 30 τμήματα νηπιαγωγείων είναι οριακά στο θέμα των εγγραφών, δηλαδή δε συμπληρώνουν το όριο των 14 μαθητών καθώς έχουν 11, 12, ή 13 ή κάτω από 10 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός τα τμήματα αυτά κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν και 30 συναδέλφισσές μας να είναι ξεκρέμαστες. Το ίδιο συμβαίνει και σε 5 μονοθέσια νηπιαγωγεία που κινδυνεύουν με κατάργηση αν τον Σεπτέμβριο δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών καθώς και αυτά είναι οριακά.
Τα παιδιά που εγγράφονται φέτος ως προνήπια και νήπια είναι γεννηθέντα το 2012 και το 2011 αντίστοιχα και καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλες μειώσεις εγγραφών. Οφείλεται στις μειωμένες γεννήσεις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η κρίση και τα μνημόνια είναι η αιτία.
Νομίζουμε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη Γ΄ Αθήνας αλλά και στις υπόλοιπες Διευθύνσεις της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά γιατί φέτος με τον άλφα ή βήτα τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι μη αντιμετωπίσιμο.
Μην ξεχνάμε ότι τα νήπια και τα προνήπια που γράφονται φέτος θα μεταφερθούν του χρόνου και τον επόμενο χρόνο στα δημοτικά οπότε θα αντιμετωπίσουμε κι εκεί το ίδιο πρόβλημα. Μείωση εγγραφών, μείωση τμημάτων, ξεκρέμαστοι συνάδελφοι που θα οδηγηθούν στην πόρτα της απόλυσης.
Να δούμε το δάσος λοιπόν και όχι το δέντρο. Τσακωνόμαστε τι θα γίνει του χρόνου και δε βλέπουμε τις απολύσεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στα δημοτικά. Αυτός είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος της υπουργικής απόφασης για το νέο σχολείο.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, ειδικότητες, μόνιμοι, αναπληρωτές. Αν ο καθένας ενδιαφερθεί μόνο για τον εαυτό του το παιχνίδι είναι χαμένο. Και είναι παιχνίδι ζωής συνάδελφοι. Και για μας και για τα παιδιά μας. Και για τα νηπιαγωγεία και για τα δημοτικά. Και για τους μαθητές μας και για τους γονείς τους >.

Δεν υπάρχουν σχόλια: