21/7/16

Τουρκία: Πάνω από 60.000 υπό διωγμό - Απαγόρευση εξόδου για πανεπιστημιακούς - Λουκέτο σε 626 πανεπιστημιακά ιδρύματα
Περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στο στόχαστρο Ερντογάν εκπαιδευτικοί -στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-, στρατιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί. Μετά την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες. Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία. Κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είναι «προσωρινό» και είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένα άτομα στα πανεπιστήμια «βρίσκονται σε επαφή με πυρήνες στον στρατό».
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο. Οι εκκαθαρίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές εκκαθαρίσεις: την Τρίτη 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα. Σε παραίτηση οδηγούνται 1.577 κοσμήτορες.
 Το υπουργείο Παιδείας κλείνει ταυτόχρονα 626 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες. Το μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εγκαθίδρυσε εδώ και δεκαετίες ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του (Hizmet) και την προώθηση των θρησκευτικών του διδαγμάτων. Το TRT ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους 95 ακαδημαϊκούς.
 Με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ, ΑΜΠΕ 
Πηγή:   ergasianet

Δεν υπάρχουν σχόλια: