28/2/16

Ένα μικρό ΜΕΓΑΛΟ σχολείο
Το ξέρετε ότι υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο του οποίου οι συνάδελφοι πηγαινοέρχονται καθημερινά 130 χιλιόμετρα για να διδάξουν τους 23 μαθητές του και έχουν μάλιστα τόση όρεξη και κέφι για τη δουλειά τους που διακρίθηκαν ήδη σε καινοτόμες δράσεις; Πρόκειται γιο το 3θέσιο Δημοτικό σχολείο του Βαρικού που βρίσκεται σε 770 μ. υψόμετρο στους πρόποδες του όρους Μουρίκι στη Φλώρινα. 


Οι τρεις εκπαιδευτικοί του πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη Φλώρινα, αλλά ο ενθουσιασμός τους παραμένει αμείωτος. Αφορμή για την επικοινωνία της «Καθημερινής» με την κ. Ευρύκλεια Σταματιάδου, προϊσταμένη του σχολείου, στάθηκε η πρόσφατη διάκρισή του μικρού σχολείου σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας, όπου μοιράστηκε το πρώτο βραβείο με το Δημοτικό Σχολείο Αμμοχωρίου - στη Φλώρινα επίσης.

«Θέλοντας να δώσουμε στα παιδιά ένα επιπλέον εφόδιο, καθώς η νανοτεχνολογία είναι η επιστήμη του μέλλοντος, ζητήσαμε τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Φυσικών Επιστημών στο παράρτημα του Ν. Φλώρινας» λέει η ίδια. «Ξεκινήσαμε πέρυσι στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης. Επιμορφωθήκαμε αρχικά εμείς οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια έρχονταν σε εβδομαδιαία βάση στο σχολείο μας φοιτητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, μας διέθεταν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μικροσκόπια, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι μελέτες. Ήρθαν ακόμη και βιολόγοι για να μπορέσουν να απομονώσουν κύτταρα από τα διάφορα φυτά και να τα παρατηρήσουν τα παιδιά.»

“Ο κόσμος μας είναι μόνο όσα βλέπουμε με γυμνό μάτι;”, άρχισε ο προβληματισμός. “Ξέρετε τι είναι το μικροσκόπιο; Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο;” συνεχίσαμε, με τα παιδιά να αναζητούν απαντήσεις στο Διαδίκτυο, τις οποίες συνδύαζαν με τις παρατηρήσεις τους. Σιγά σιγά, άρχισαν να ανακαλύπτουν τον νανόκοσμο. Η διαδικασία συνεχίστηκε όλη τη χρονιά, παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στο Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και ένα βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε στον διαγωνισμό», καταλήγει η κ. Σταματιάδου, ενημερώνοντας ότι φέτος στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί η Α΄ και Β΄ Δημοτικού: «Εχουν ήδη δει στο μικροσκόπιο και σε βίντεο κύτταρα κρεμμυδιού, έχουν δημιουργήσει τη σχετική αφίσα – μας εξέπληξε πόσο εύκολα κατάφεραν να μπουν στο θέμα της νανοτεχνολογίας – της “τεχνολογίας του νάνου”, όπως εξηγούν τα ίδια, ορμώμενα από τα παραμύθια» σχολιάζει η ίδια.

Η απουσία γκρίνιας; Αξιομνημόνευτη. Τα προβλήματα στο σχολείο; «Δεν έχουμε δυσκολίες. Το κτίριο είναι χτισμένο με σύγχρονες προδιαγραφές, εξυπηρετεί ακόμη και ΑΜΕΑ. Εποπτικό υλικό υπάρχει, τυχόν ανάγκες σε υλικά καλύπτονται από τον Δήμο. Με κατασκευές των παιδιών, διοργανώσαμε μπαζάρ, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την αγορά προτζέκτορα» προσθέτει η εκπαιδευτικός. Οσο για άλλες δράσεις; «Εχουμε εκπονήσει εργασίες σχετικά με τα παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς, τις εκκλησίες του χωριού, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τα φυτά στη γύρω περιοχή. Επιπροσθέτως, πάλι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, τρέχουμε ένα πρόγραμμα σχετικά με τα τρένα, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών και συμμετέχουν όλες οι τάξεις» θα πει.
Καμάρι, όμως, του ολιγοθέσιου σχολείου αποτελεί η νεοσύστατη βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Δημοσιογράφοι σε δράση για τα παιδιά Ακρίτες», στεγάζεται στον χώρο του δημοτικού και φιλοξενεί 1.000 τίτλους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: