27/12/15

Η επιστολή παραίτησης του Χ. Τσολάκη πάντα επίκαιρη, και για τον εθνικό διάλογο 2015

    
«Η σημερινή πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται το σχολείο σαν το μέσο που θα προετοιμάζει ανθρώπους για την αγορά εργασίας. Ο στόχος όμως θα έπρεπε να είναι να αποπροσανατολίσουμε το σχολείο από την αγορά εργασίας και να το προσανατολίσουμε στον άνθρωπο και την παιδεία. Ο άνθρωπος θα στήσει αγορές εργασίας για όλους. Ακούγεται ρομαντικό, όμως  ο μεγαλύτερος ρεαλισμός σήμερα είναι αυτός ο ρομαντισμός»

Τσολάκης Χρίστος,   σε συνέντευξή του στη Βίκη Χαρισοπούλου

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του από αντιπρόεδρος του παιδαγωγικού ινστιτούτου  το 1999, όταν συγκρούσθηκε για θέματα Παιδείας  και ουσίας.   Στο χώρο της Παιδείας επικρατούσε αναταραχή(καταλήψεις, πορείες μαθητών) λόγω της μεταρρύθμισης Αρσένη σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Για να μην ξεχνάμε τα λόγια του δασκάλου μας.

Απόσπασμα από την επιστολή παραίτησης.
«αυτά λοιπόν τα αγαθά της παιδείας δεν επιβάλλονται με την τυραννία των βαθμών, της αξιολόγησης και του καταναγκασμού. Οι ανελεύθεροι τρόποι τα αφανίζουν. Αντιθέτως, τα θρέφει το δημιουργικό σχολείο, όπου ο δάσκαλος δεν μεταδίδει έτοιμες γνώσεις, δεν μοιράζει τις μπουκιές της ημέρας, αλλά μεταμορφώνεται σε εμψυχωτή και μαζί με τους μαθητές του δημιουργεί και παράγει πολιτισμό και αξίες. Δάσκαλοι και μαθητές σ’ αυτό το σχολείο μαθαίνουν πως η παιδεία είναι πρώτα απ΄ όλα ξύπνημα συνειδήσεων.Είναι το μέγιστο μάθημα το οποίον “διδακτόν ουδαμώς έστιν”. Και προπάντων μαθαίνουν ότι η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στον αγώνα για την ευτυχία της ανθρωπότητας.
Αυτά επιβάλλει η δημοκρατία της διδασκαλίας, μέσα στην οποία αβίαστα και κατά τρόπο φυσιολογικό, ο οποίος συνάδει με την καθημερινή επικοινωνιακή πρακτική, ανθίζουν ο λόγος, η σκέψη, η γνώση, το αίσθημα, και γεννούν κι άλλο λόγο, άλλη σκέψη, κι άλλη γνώση, κι άλλο αίσθημα, γεννούν παιδεία, η οποία έχει να κάνει με την πορεία προς την Ιθάκη και όχι ασφαλώς, με την ίδια την Ιθάκη………….
Χρίστος Τσολάκης+.
{από το κείμενο της παραίτησης από τη θέση του αντ/δρου του Π.Ι. που
υποβλήθηκε στον υπουργό παιδείας την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 1999}
http://vaigaiou.pde.sch.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: