24/11/15

24-11-15 Κείμενο παρέμβασης Ν.Φίλη κατά τη σύνοδο Συμβουλίου της Ε.Ε.Δελτίο Τύπου
Κύριες /Κύριοι,
Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων. Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.
Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών. Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή , αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.
Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας. Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα.
Όλες οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού ρεύματος και να μην σφραγίσουν τα σύνορα τους. Οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι και αυτοί θύματα των τζιχαντιστών , όπως οι νέοι στο Παρίσι για τους οποίους και εκφράζουμε την βαθειά θλίψη του ελληνικού λαού και συλλυπητήρια στον εκπρόσωπο της Γαλλίας.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.