25/11/15

ΘΕΜΑ:«Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2016- Θεματική ‘Η Γεύση των Λέξεων’- Θέματα ανά Βαθμίδα εκπαίδευσης»



ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2016
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ
« Η ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ »
Δημοτικό
ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΌΡΕΞΗ
Πως θα μιλούσατε για τον μουσακά, τους ντολμάδες, το τζατζίκι ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική
συνταγή σε συνομήλικά σας παιδιά από τη Γαλλία και με ποιόν τρόπο θα τα κάνατε να λαχταρίσουν,
να τους «τρέξουν τα σάλια» όπως λέμε, για μία ελληνική σπεσιαλιτέ;
– Δώστε τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τις γεύσεις της ελληνικής
κουζίνας, τις συνταγές του τόπου σας, και γιατί όχι τις παραδοσιακές συνταγές των προγόνων
της οικογένειάς σας.
  Ποια προϊόντα, ποιες συνταγές θα τους προτείνατε να δοκιμάσουν; Και για ποιο λόγο;
(επειδή είναι υγιεινές; Επειδή κρύβουν μία περίεργη ή αστεία ιστορία; Επειδή
προσφέρονται μόνο σε ορισμένες περιστάσεις;…)
  Ποιους τρόπους θα επιλέγατε για να τους τις παρουσιάσετε; Θα τους δείχνατε πώς
μαγειρεύονται τα συγκεκριμένα πιάτα; Πως θα τους περιγράφατε την γεύση τους;
Χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες, κάνοντας συγκρίσεις;
Η δημιουργία είναι συλλογική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρείς από τις 10 λέξεις της
Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων
περιοχών: http://www.dismoidixmots.culture.fr/ressources/depliant.
Για την καλύτερη κατανόηση των λέξεων αυτών και για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των
μαθητών, προτείνεται η χρήση των λέξεων με παραστατικό ή ηχητικό τρόπο.
Γυμνάσιο
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
Καταπλήξτε μας με τις ποιητικές σας δημιουργίες γύρω από το θέμα «γεύσεις και ποίηση».
Τέσσερεις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσετε:
– Επιλέξτε μία από τις πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση ή την
αφή
– Περιγράψτε, μέσα από την αίσθηση που θα έχετε επιλέξει, την γαστρονομία του τόπου σας
(τον πλούτο, την ιστορία, τα ονόματα των συνταγών και των προϊόντων κλπ.)
– Παίξτε με το γαστρονομικό λεξιλόγιο
– Χρησιμοποιήστε πέντε από τις 10 λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο
της γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων περιοχών. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με
παραστατικό ή ηχητικό τρόπο: http://www.dismoidixmots.culture.fr/ressources/depliant.
Η δημιουργία είναι συλλογική και η μορφή ελεύθερη (ποίημα, τραγούδι, slam, μακέτα…)
ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
Οι δέκα λέξεις της Γαλλοφωνίας και της φετινής διοργάνωσης του « Dis-moi dix mots » 2016 μας
προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό γύρο του γαλλόφωνου κόσμου. Ανακαλύπτουμε λέξεις όπως:
«chafouin» και «fada» στη Γαλλία, «poudrerie » και «dépanneur» στο Κεμπέκ, «lumerotte» και
«dracher» στο Βέλγιο, «ristrette» και «vigousse» στην Ελβετία, «tap-tap» στην Αϊτή και «champagné»
στο Κονγκό. http://www.dismoidixmots.culture.fr/ressources/depliant
Οι λέξεις αυτές αποτελούν προϊόν ενός γευστικού γλωσσικού μαγειρέματος!
Το 2016, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Αντρέ Μπρετόν, συγγραφέα και κύριου
εκπροσώπου του σουρεαλισμού, ο οποίος θα είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα τις λέξεις αυτές της γαλλικής
γλώσσας όπως αυτή χρησιμοποιείται στις διαφορετικές περιοχές της Γαλλοφωνίας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να δημιουργήσετε τα δικά σας σουρεαλιστικά έργα στα οποία θα πρέπει
όχι μόνο:
– Να «μαγειρέψετε» δηλαδή να επινοήσετε λέξεις της ελληνικής γαλλοφωνίας,
– Αλλά επίσης, να χρησιμοποιήσετε τις δέκα λέξεις της φετινής διοργάνωσης του « Dis-moi
dix mots » 2016. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με παραστατικό ή ηχητικό τρόπο.
Η δημιουργία είναι ατομική ή συλλογική.
Sujets 2016-version courte GR
Sujets 2016-version courte FR
Guide pour la redaction de la fiche projet